Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 aug

/

Annons
För 975 år sedan, den 3 augusti 1030, begrovs Olof den helige i Nidaros domkyrka i Trondheim.
Egentligen kallades han för Olof den tjocke av sin samtid, på grund av sin kroppsform. Men av eftervärlden kom han att betraktas som helig, även om han inte var något helgon. Han var en synnerligen hårdför och oförsonlig man som med alla medel försökte införa kristendomen i Norge, samtidigt som han slogs om den norska kungamakten.
Olof den helige, som också kallas Olof II Haraldsson som kung, hade sårats i slaget vid Stiklastad den 29 juli och senare avlidit av sina sår. Dödsdagen räknas till just den 29 juli, men det är osäkert om han verkligen dog då.
Enligt begravningsvittnen inträffade en del anmärkningsvärda underverk under själva ceremonin, vilket gav både Nidarosdomen och Olof gott rykte.
Hans grav blev en vallfärdsort för många kristna och är det än i dag.
För tjugo år sedan, den 3 augusti 1985, förstördes det drygt sekelgamla Societetshuset i Lysekil av en brand. Det återuppbyggdes fyra år senare.
För fem år sedan, den 3 augusti 2000, accepterade guvernören i Texas, George W Bush, att bli republikanernas presidentkandidat.
Vid presidentvalet i november förlorade han sedan mot demokraternas kandidat Al Gore med över en halv miljon röster, men vann ändå, tack vare det egendomliga amerikanska systemet med elektorsröster. Bush seger grundades på några hundra röster i delstaten Florida. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons