Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 juli

/

Annons
För hundra år sedan, den 3 juli 1905, beslöt den franska nationalförsamlingen att än en gång skilja kyrkan från staten. Staten övertog förvaltningen av de enorma rikedomar som kyrkan samlat på sig. Kyrkan fick i stället en ställning som fri kulturinstitution.
Det var inte första gången som stat och kyrka gått skilda vägar i Frankrike. Under franska revolutionen blev skilsmässan mer våldsam. Många präster dödades, kyrkor plundrades, munkar och nunnor tvingades bort från klostren. Kyrkans egendom nationaliserades.
De kvarvarande biskoparna och prästerna tvingades avlägga trohetsed till de nya makthavarna, vilket påven inte godkände.
Napoleon försökte få ordning på relationerna och nådde till slut en överenskommelse med påven Pius VII 1801.
Kyrkan återfick större delen av sina privilegier, men under revolutionerna 1830 och 1848 blev åter många präster dödade och kyrkor plundrade.
Under Pariskommunen 1871 mördades dessutom ärkebiskopen.
De senaste hundra åren har förhållandet mellan stat och kyrka varit vänskapligt, men någon makt som den i Spanien och Italien har den katolska kyrkan i Frankrike inte lyckats återfå.
För tjugofem år sedan, den 3 juli 1980, separerade Rolling Stones gitarrist Keith Richards och den tyska skådespelerskan Anita Pallenberg. Paret hade två barn tillsammans. (PM)

Mer läsning

Annons