Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 juni

Annons
För fem år sedan, den 3 juni år 2000, gjorde franska och egyptiska arkeologer ett häpnadsväckande fynd utanför havet i Alexandria. Där fann man nämligen spår efter byggnader, gator och avloppssystem i en stad som sjunkit ner i havet. Fynden gjordes på endast 5 - 10 meters djup. Det som man upptäckte antogs vara rester av staden Herakleion som försvann för över tusen år sedan. Den var omtalad för sin rikedom och det var okänt hur och när den försvann. Arkeologerna fann också massor av lösa föremål, bland annat mynt, statyer och sarkofager.
För femtio år sedan, den 3 juni 1955, hade filmen "Flickan ovanpå" premiär i USA. Filmen innebar det stora genombrottet för Marylin Monroe. Hon hade visserligen två år tidigare haft huvudrollen i "Niagara", men den filmen hade passerat rätt obemärkt. "Flickan ovanpå", regisserad av Billy Wilder, blev däremot en dundrade succé och Marylin Monroe utnämndes till filmvärldens stora sexsymbol.
Filmen handlar om en ung skådespelerska som bor våningen över en man (Tom Ewell) som just har skickat iväg sin fru och barn på sommarsemester. Romans uppstår. Handlingen uppskattades inte av moralens väktare i USA.
Året därpå kom "Bus Stop" som befäste Marylin Monroes popularitet. Hon avled 1962, 36 år gammal.
För tio år sedan hamnade "Have you really loved a woman?" med Bryan Adams överst på USA-toppen. Där kom den att stanna i fem veckor. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons