Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 okt

Annons
För femtio år sedan, den 3 oktober 1955, avskaffades motboken och svenskarna fick förtroendet att själva bestämma hur mycket alkohol de ville köpa på Systembolaget.
Motboken var en idé av läkaren Ivan Bratt och den lanserades i början av 1900-talet som ett alternativ till totalförbud. Samtidigt infördes ett statligt monopol på all alkoholförsäljning.
Motboken infördes stegvis under första världskriget. Den hade från början ett starkt folkligt stöd, men med åren kom systemet att kritiseras som orättvist och godtyckligt.
Under motbokens sista år var den högsta ransonen tre liter starksprit i månaden för män. Gifta kvinnor fick som regel ingen motbok och ogifta kvinnor tilldelades en väsentligt mindre ranson än män.
För tio år sedan, den 3 oktober 1995, avslutades en av de mest uppmärksammade rättegångarna i USA. I Los Angeles frikändes idrottsstjärnan och filmskådespelaren O J Simpson från anklagelserna om att ha mördat sin hustru, Nicole Brown Simpson och hennes älskare Ronald Goldman. O J Simpson mottog beskedet med stor glädje och vinkade till juryn och ropade "tack, tack".
O J Simpson blev senare åtalad i en civilprocess av anhöriga till de båda offren. I den rättegången fälldes han och fick betala ett stort skadestånd. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons