Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 30 mars

Annons
För sextio år sedan, den 30 mars 1945, gick sovjetiska styrkor in i Österrike. Det var den tredje ukrainska armén som trängde in från positioner i Ungern.
Samtidigt erövrades Danzig vid Östersjön av andra sovjetiska trupper. Det var konflikten kring Danzig som en gång togs som anledning av Hitler att starta kriget mot Polen och därmed också hela världskriget i september 1939.
Hitler hade dagen innan passat på att sparka general Heinz Guderian, eftersom denne hade slagit till reträtt när de allierade avancerade. Guderian var den siste av de tyska generalerna med riktig kompetens och vad som nu återstod var bara nickedockor.
Samma dag som detta hände, den 30 mars 1945, mördades 289 tyska antinazister vid en massaker i Rombergpark i Dortmund. De hade förts dit från olika fängelser av Gestapo.
För trettiofem år sedan, den 30 mars 1970, gav Miles Davis ut sitt stilbildande album "Bitches brew". Det innebar födelsen av fusionsjazz, en sammansmältning av musikaliska stildrag och former från modern jazz, rock och rhythm & blues.
För tjugo år sedan, den 30 mars 1985, hamnade Phil Collins med "One more night" överst på USA-listan och kom att stanna där i två veckor. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons