Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 30 mars

Annons
För tvåhundra år sedan, den 30 mars 1806, kröntes Joseph Bonaparte till kung av Neapel. Det var en utnämning som han tog på djupaste allvar.
Joseph var äldre bror till Napoleon, jurist och enligt omgivningen ganska begåvad, fast inte lika briljant som sina bröder Napoleon, Louis och Jérome. Det fanns en femte bror också, Lucien, som var familjens svarta får.
Joseph var liberal och försökte som kung införa moderna reformer i sitt lilla kungarike. Han ville också att Neapel skulle ses som en självständig stat och inte som ett lydrike till Frankrike. Det gjorde att han kom på kollisionskurs med sin bror.
Två år senare sparkades han snett uppåt, som det skulle ha uttryckts på ett nutida språk. Han blev kung i Spanien i stället. Där gick det ännu sämre. Han avsattes 1813, flyttade till USA efter nederlaget vid Waterloo och tillbringade sedan sina sista år i Frankrike. Joseph Bonaparte avled 1844.
För 150 år sedan, den 30 mars 1856, avslutades Krimkriget med ett fredsfördrag i Paris. I avtalet förband sig stormakterna att respektera Osmanska rikets integritet. Rumänien och Serbien erkändes som självständiga furstendömen. Ryssland förbjöds hålla krigsfartyg i Svarta havet samt att befästa Åland.
För tjugofem år sedan, den 30 mars 1981, skadades USA:s president Ronald Reagan vid ett attentat. Han besköts utanför Washington Hilton och träffades av en kula i vänstra lungan. Reagan klarade sig efter omständigheterna väl och kunde lämna sjukhuset efter två veckor. John Hinckley hette mannen som höll i vapnet. (PM)


Mer läsning

Annons