Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 30 november

/

Annons
För 510 år sedan, den 30 november 1495, avfyrade Knut Posse "den viborgska smällen" och skrämde iväg ryssarna ända bort till sjön Ladoga. Åtminstone om man får tro dåtida historieberättare.
Sant är i alla fall att Viborg, som då var en svensk stad, stod under rysk belägring och att Knut Posse var svensk kommendant.
Just den här dagen stormades Viborg av överlägsna ryska styrkor som efter hårda strider lyckades ta sig upp på stadsmurarna.
Ryssarna, under befäl av hertig Ivan Plestschejev, tog kontroll över murarna och samlades sedan i ett torn där det var tanken att den ryska fanan skulle hissas.
Huruvida man hann med detta är osäkert. Försvararna förde fram tjära och tände eld på tornet varvid hela byggnaden sprang i luften. Smällen tros ha orsakats av en rökgasexplosion. Alla inne i tornet dödades.
Övriga ryssar som såg och hörde smällen avbröt genast anfallet och lämnade staden.
För femton år sedan, den 30 november 1990, uteslöts Henning Sjöström ur Advokatsamfundet och fick inte längre kalla sig advokat.
Disciplinnämnden fann att en ekonomisk brottsling under häktningstiden använt Sjöströms advokatkontor för att utföra diverse transaktioner. Henning Sjöström hävdade att detta skett utan hans vetskap.
För tio år sedan, den 30 november 1995, utsågs förre TCO-chefen och Göran Perssons gode vän Björn Rosengren till landshövding i Norrbottens län.
I samband med utnämningen visade det sig att Rosengren hade ett fallskärmsavtal med TCO som garanterade honom en inkomst på 75 000 kronor i månaden. Månadslönen som landshövding var drygt 45 000 kronor. (PM)

Mer läsning

Annons