Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 30 sept

/

Annons
För 50 år sedan, den 30 september 1955, dödades den amerikanske skådespelaren James Dean i en bilolycka, endast 24 år gammal.
James Dean var 50-talets första stora tonårsidol och hans död bidrog till att skapa en ännu större dyrkan.
I sina filmer gestaltade han oftast en ung man i revolt mot samhället och föräldraauktoriteten och kunde på så sätt identifieras med miljoner tonåringar i västvärlden.
Han hann bara med tre stora roller: "Öster om Eden" (1955), "Ung rebell" (1955) och "Jätten" (färdig 1956). I den sistnämnda filmen spelade han mot Elizabeth Taylor och Rock Hudson.
Flera år efter hans död förekom uppgifter om att han inte alls omkommit i bilolyckan. Flera olika historier florerade, en del uppmuntrade av populärpressen.
För fem år sedan, den 30 september 2000, upptäckte en arkeologisk expedition utsänd av National Geographic spår av byggnader 95 meter under Svarta havets yta. Det var de första bevisen på att människor bott i området innan det översvämmades för omkring 7 500 år sedan.
Enligt arkeologerna ökade därmed trovärdigheten i Bibelns berättelse om Noaks ark och den stora syndafloden.
För tio år sedan, den 30 september 1995, erövrade Mariah Carey förstaplatsen på USA-toppen med låten "Fantasy". Den kom att ligga där i hela åtta veckor. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons