Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 31 aug

Annons
För hundra år sedan, den 31 augusti 1905, inleddes förhandlingar i Karlstad mellan Sverige och Norge i syfte att upplösa unionen mellan de båda länderna.
Den svenska förhandlingsdelegationen leddes av Christian Lundeberg, den norska av Christian Michelsen.
Lundeberg hade i juli utsetts till svensk statsminister och fick kung Oscar II:s uppdrag att förhandla med norrmännen. Michelsen var skeppsredare från Bergen och hade blivit norsk statsminister i mars. Han var den som starkast drev förslaget att en svensk prins skulle bli kung i Norge.
Förhandlingarna kom att pågå fram till 23 september. Sverige krävde en ordnad avveckling av unionen.
De norska gränsbefästningarna skulle raseras och en neutral zon upprättas mellan länderna. De svenska samernas gamla rätt till renbete i Norge skulle garanteras. Transitotrafiken skulle fortgå obehindrat, och utnyttjandet av gemensamma sjöar och vattendrag regleras. Framtida tvister som inte kunde lösas gemensamt skulle hänskjutas till Internationella domstolen i Haag.
Frågan om gränsfästningarna hotade att spräcka förhandlingarna och svenska armén var beredd på att ett krig med Norge skulle kunna bryta ut.
För femton år sedan, den 31 augusti 1990, undertecknade Västtysklands och Östtysklands regeringar fördraget om de båda tyska staternas återförening. Det skedde vid en ceremoni i Östberlin.
Enligt avtalet skulle återföreningen äga rum den 3 oktober. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons