Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 31 maj

Annons
För femton år sedan, den 31 maj 1990, hade tv-programmet "Seinfeld" premiär i USA. Huvudpersonen var komikern Jerry Seinfeld som också var mannen som i början skrev manus till serien. Programmet fick ett svalt mottagande, men ökade sedan sakta i popularitet för att vintern 1994-95 nå förstaplatsen i tittartoppen.
"Seinfeld" exporterades till ett hundratal länder och blev även i Sverige en tittarsuccé.
Serien hade Jerry Seinfeld i huvudrollen som sig själv och där fanns också hans dystre vän George, den kufiske grannen Kramer och hans vimsiga före detta flickvän Elaine. Jerry Seinfeld hade en lång karriär som stå-upp-komiker på nattklubbar i New York. År 1988 vann han priset som den roligaste stå-upparen i USA.
Det sista avsnittet av "Seinfeld" spelades in den 14 maj 1998 och sågs av 76 miljoner tittare i USA. Ett 30 sekunders reklaminslag kostade 1,7 miljoner dollar (cirka 12 milj kr).
Just den här dagen för 55 år sedan, den 31 maj 1940, anlände Winston Churchill, Storbritanniens nyutnämnde premiärminister, till Paris.
Hans avsikt var att försöka få fransmännen att gå till motanfall och hejda den tyska offensiven. I Dunkerque vid Engelska kanalen pågick evakueringen av brittiska styrkor som blivit inneslutna av tyskarna. 68 000 man hade dittills räddats. Churchill misslyckades. Den franska armén var på vild flykt undan tyskarna. Två veckor senare intogs Paris. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons