Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 31 mars

/

Annons
För femton år sedan, den 31 mars 1991, upphörde Warszawapakten efter 36 år att existera. Pakten bildades 1955 som ett svar på den västliga försvarsorganisationen Nato.
De ursprungliga medlemmarna var Sovjetunionen, Östtyskland, Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Tjeckoslovakien och Albanien. Albanien lämnade ganska snart samarbetet och Rumänien blev med tiden bara en medlem på papperet.
Trots att Kreml hävdade att Warszawapakten var en försvarsallians stod det tidigt klart att det främsta syftet var att garantera Sovjetunionens dominans över satellitländerna. Det bekräftades 1956 då styrkor från Warszawapakten ingrep mot Ungern och scenen upprepades 1968 mot Tjeckoslovakien.
Warszawapakten upphörde i praktiken att fungera 1990 då Östtyskland lämnade samarbetet. I samma veva meddelade Polen och Tjeckoslovakien att länderna inte längre hade något intresse av att vara medlemmar.
För tio år sedan, den 31 mars 1996, meddelade Rysslands president Boris Jeltsin att den militära offensiven i Tjetjenien skulle avbrytas med omedelbar verkan.
I ett tv-tal presenterade Jeltsin sin sedan länge utlovade fredsplan för Tjetjenien. Enligt denna skulle de ryska styrkorna dras tillbaka stegvis och förhandlingar med tjetjenerna inledas.
Hösten 1999 blossade striderna upp igen, sedan tjetjenska islamister angripit ryssar i grannrepubliken Dagestan och förövat flera bombattentat i ryska städer, bland annat i Moskva. (PM)

Mer läsning

Annons