Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 31 oktober

/

Annons
För hundra år sedan, den 31 oktober 1905, bröt en storstrejk ut i Finland. Strejken var riktad mot det ryska förtrycket och kom dagen efter det att tsar Nikolaj II lagt fram ett förslag om medborgerliga rättigheter i Ryssland. I det dokumentet sades dock inget om att lätta på förtrycket i Finland.
Strejken utvecklades snart till en revolution och i Helsingfors och Tammerfors tog det socialistiska arbetarpartiet makten. Ett rött garde bildades i huvudstaden.
Arbetarna krävde den ryske generalguvernören Obolenskijs avgång och att den ryssvänliga senaten avskaffades.
Efter sex dagar avblåstes aktionen sedan tsaren gått de strejkande till mötes. En finsk senat inrättades och landets självstyrelse inom det ryska väldet återinfördes. Senare kom man att avskaffa beslutet att ryska skulle vara ämbetsspråket och återgick till att använda svenskan i stället.
För femtio år sedan, den 31 oktober 1955, meddelade den 25-åriga brittiska prinsessan Margaret att hon inställt planerna på att gifta sig med Peter Townsend.
Därmed tog en kärlekssaga som med stort intresse följts av tabloider och veckopress världen över slut.
Prinsessan, som var drottningens yngre syster, kom senare att gifta sig med Anthony Armstrong-Jones, som hon fick en son och en dotter med. Margaret avled 2002.
För tio år sedan, den 31 oktober 1995, presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, siffror som visade att den svenska industrin slagit lönsamhetsrekord under det första halvåret. Inte någon gång sedan SCB 1978 började mätningarna hade siffrorna varit bättre. (PM)

Mer läsning

Annons