Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 4 april

Annons
För hundra år sedan, den 4 april 1905, drabbades den indiska staden Dharamshala med omgivningar i Kangradalen vid Himalayas rand av en jordbävning som dödade 370 000 människor. Det är en av historiens värsta naturkatastrofer.
Skalvet mättes upp till 8,6 på richterskalan och förstörde praktiskt taget alla byggnader i Kangra. De som inte dödades vid själva jordbävningen föll offer i de epidemier och den svältkatastrof som följde.
Många av offren var britter, framförallt från Skottland. Kangradalen var en populär plats för européer att bosätta sig i tack vare sin skönhet och sitt behagliga klimat.
I dag är Dharamshala en populär turistort, men också känd som den plats där Dalai Lama har sitt högkvarter.
Just den här dagen för 140 år sedan, den 4 april 1865, besökte president Abraham Lincoln sydstaternas huvudstad Richmond, som dagen innan erövrats av nordstaternas armé.
Lincoln promenerade till Vita huset i Richmond där sydstaternas president Jefferson Davis haft sitt residens och prövade på att sitta i Davis fåtölj.
Han stannade i Richmond i väntan på att få besked om sydstaternas kapitulation. När något sådant inte kom återvände han till Washington.
Sex dagar senare sårades Lincoln till döds vid ett attentat när han besökte en teater.
För fem år sedan, den 4 april 2000, utsågs 57-årige Johan Hederstedt till ny överbefälhavare efter Owe Wiktorin. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons