Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 4 april

/

Annons
För tjugofem år sedan, den 4 april 1981, valdes Gro Harlem Brundtland till ordförande för arbeiderpartiet. Strax därefter utsågs hon till statsminister och blev den första kvinnan på denna post i Norge.
Den då 42-åriga Gro Harlem Brundtland var utbildad läkare som tidigt engagerat sig i politiken. Hennes första tid som statsminister blev inte lång, blott ett år, men hon återkom 1986-89 och 1990-96.
Hon var sedan generaldirektör för FN:s världshälsoorganisation, WHO fram till 2003. Åren 1984-87 ledde hon FN:s Världskommission för miljö och utveckling, den så kallade Brundtlandkommissionen.
Gro Harlem Brundtland har publicerat. de självbiografiska "Mitt liv" (1997) och "Dramatiske år" (1998).
För tjugo år sedan, den 4 april 1986, satte ishockeyspelaren Wayne Gretzky ett fantastiskt och svårslaget rekord i NHL. Han noterade då sin 213:e poäng.
Gretzky spelade i Edmonton Oilers och kom innan säsongen var slut att notera ytterligare två poäng.
För fem år sedan, den 4 april 2001, presenterades den årliga enkäten över de mest populära politikerna. Det visade sig att svenskarna tyckte att FN-chefen Kofi Annan var den populäraste politikern under 2000. På andra plats kom Storbritanniens premiärminister Tony Blair. Alf Svensson var den mest populäre svensken, på en fjärde plats, medan Göran Persson hamnade först på åttonde plats. (PM)

Mer läsning

Annons