Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 4 aug

/

Annons
För tio år sedan, den 4 augusti 1995, inledde 100 000 kroatiska soldater en massiv offensiv mot den serbiska Krajinaenklaven i östra Kroatien.
Redan första dagen stod kroatiska styrkor bara några kilometer från huvudorten Knin. Bosnienerberna svarade med artilleribeskjutning av kroatiska städer.
Kroatiens president Franjo Tudjman utlovade allmän amnesti till krajinaserberna, om de lade ner sina vapen. I stället gjorde de fåtaliga serbiska styrkorna förtvivlat motstånd.
Dagen därpå föll Knin och tiotusentals människor flydde mot Serbien och serbkontrollerat område i Bosnien. Två dagar senare erövrade kroaterna det sista serbfästet i Krajina, och hade därmed full kontroll över de områden som de kroatiska serberna erövrade 1991.
Samma dag som detta hände, för tio år sedan, körde chefredaktören för Motorförarnas helnykterhetsförbunds (MHF) tidning av vägen med sin bil.
Det hade nu inte gjort så mycket om det inte visat sig att han hade 1,2 promilles alkoholhalt i blodet. Han greps för rattfylleri och blev av med sitt körkort.
Chefredaktören sade därefter upp sig från sin tjänst för att söka nya journalistiska utmaningar. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons