Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 4 november

/

Annons
För 425 år sedan, den 4 november 1580, kapitulerade Kexholms fästning för svenskarna och Sverige hade därmed flyttat fram rikets gräns ända till Europas största insjö, Ladoga.
Händelsen inträffade under det så kallade 25-årskriget mellan Sverige och Ryssland, som pågick åren 1570-95 och som främst fördes av Johan III och Ivan den förskräcklige.
Hösten 1580 hade Pontus De la Gardie fått befälet över armén och han marscherade genast mot Kexholm, som sattes i brand med glödande kulor från det svenska artilleriet.
Kexholm, på ryska Prioziorsk, fick svenskarna sedan lämna tillbaka när fredsavtalet undertecknades 1595.
Ett nytt krig, som slutade med freden i Stolbova 1617, innebar att Kexholm blev svenskt fram till 1710 då staden åter blev rysk.
När Finland blev ett storfurstendöme under Ryssland fördes Kexholm till Finland och förblev finsk efter 1918. Staden avträddes till Sovjetunionen efter finska vinterkriget 1939-40.
För tjugofem år sedan, den 4 november 1980, segrade den 69-årige republikanen Ronald Reagan i det amerikanska presidentvalet över den sittande presidenten Jimmy Carter.
Reagan kom sedan att återväljas fyra år senare.
Och för tio år sedan, den 4 november 1995, mördades den israeliske premiärministern Yitzhak Rabin i Tel Aviv av en judisk högerextremist. (PM)

Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons