Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 5 april

Annons
För femtio år sedan, den 5 april 1955, avgick Winston Churchill som brittisk premiärminister och en enastående statsmannakarriär var över. Han var 80 år och kunde med ålderns rätt dra sig tillbaka. Anthony Eden efterträdde honom som regeringschef.
Churchill tackade nej till en pärtitel och plats i överhuset. I stället fortsatte han som ledamot av underhuset ytterligare några år.
Hans sista stora beslut som premiärminister var att låta Storbritannien konstruera en vätebomb.
Winston Churchill utsågs till regeringschef i maj 1940 för en samlingsregering där även liberalerna och labour ingick. Det var vid en tid när krigsläget tycktes katastrofalt. Frankrike var krossat och de tyska bombplanen vällde in över Storbritannien. I Nordafrika hade italienarna gått till attack mot britterna.
Efter kriget förlorade Churchill valet 1945, mycket på grund av sitt ointresse att föra en valkampanj och för sin övertygelse att valet redan var vunnet.
1951 återkom han som brittisk premiärminister. Han kombinerade sitt politiska liv med författarskap. Han tilldelades nobelpriset i litteratur 1953.
Winston Churchill avled 1965, 90 år gammal.
För tio år sedan, den 5 maj 1995, stals den världsberömda silverbibeln vid en fräck kupp mot Uppsala universitetsbibliotek. Två män slog mitt på dagen sönder glasmontern där bibeln förvarades. Silverbibeln, som är från 500-talet, togs som krigsbyte i Tjeckien på 1600-talet och anses vara ett av världens mest kända manuskript.
En belöning på 100 000 kronor utlystes till den som kunde lämna upplysningar så att bibeln kunde återfinnas.
En månad senare hittades silverbibeln efter ett anonymt tips i en förvaringsbox på Stockholms central. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons