Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 5 april

/

Annons
För 220 år sedan, den 5 april 1786, instiftades Svenska Akademien av Gustav III efter förebild av Franska akademien. Dess uppgift var att främja svenska språket och litteraturen, eller som kungen uttryckte det "att arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet".
Akademins valspråk är "Snille och smak" och den består av 18 ledamöter som väljs på livstid. En av ledamöterna väljs till ständig sekreterare med uppgift att vara akademins talesman.
Svenska Akademien har haft både glansperioder och tider av nedgång. Under Gustav III:s tid hade den stort anseende, men sedan försvagades den. Under åtskilliga år upphörde akademin att fungera helt.
Sedan 1820-talet har Svenska Akademien varit en institution i svenskt kulturliv. Dess främsta uppgift är att utse Nobelpriset i litteratur.
För trettio år sedan, den 5 april 1976, gav Ulf Lundell ut sin roman "Jack" som kom att bli en formidabel succé,
För femton år sedan, den 5 april 1991, öppnade Turkiet gränsen mot Irak och 250 000 kurdiska flyktingar från Irak släpptes in. Två miljoner av Iraks 3,5 miljoner kurder var på flykt och den irakiska armén attackerade medvetet flyktingarna och andra civila mål.
I USA anklagades president George Bush för svek mot kurderna. Kritikerna hävdade att det var omoraliskt att först uppmuntra kurderna att göra uppror mot Saddam Hussein och sedan utlämna dem till att slaktas av Iraks militärmaskin.
För tio år sedan, den 5 april 1996, vann Luleå elitserieguldet i ishockey efter att i fjärde finalmatchen ha besegrat Västra Frölunda på bortaplan med 3-2. (PM)

Mer läsning

Annons