Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 5 aug

/

Annons
För nittio år sedan, den 5 augusti 1915, tågade tyska armén in i Warszawa och markerade därmed att kriget mot Ryssland tagit en ny vändning. Nu skulle tyska segrar följa slag i slag.
Warszawa var vid den här tiden en del av Ryssland, som huvudstad i provinsen Polen. Kriget mellan Tyskland och Ryssland hade till övervägande del utspelat sig i Polen, med varierande framgångar för båda sidor.
Polackerna, som utlovats självständighet vid en tysk seger, slogs på tyskarnas och österrikarnas sida mot Ryssland.
Den tyska offensiven kom att fortsätta och på mindre än sex veckor skulle hela Polen och delar av egentliga Ryssland komma att erövras.
I november 1916 utropades sedan den fria staten Polen.
För femton år sedan, den 5 augusti 1990, utkom kommunisternas partiorgan Ny Dag ut med sitt sista nummer. Efter 51 år lades tidningen ned.
För tio år sedan, den 5 augusti 1995, skedde en liten pubrevolution i Storbritannien. Bakgrunden var den kraftiga minskningen av öldrickandet.
Bryggerier och pubägare lyckades övertyga politikerna att häva restriktionerna kring öppettiderna. Efter 123 års förbud skulle nu pubar i Wales och England i fortsättningen få hålla öppet hela dagen och även på söndagar. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons