Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 5 oktober

/

Annons
För sjuttiofem år sedan, den 5 oktober 1930, anlände svenska flottans fartyg Svensksund till Skeppsholmen i Stockholm. Ombord fanns kistorna med Andrée-expeditionens August Andrées, Nils Strindbergs och Knut Fraenkels kvarlevor.
Svensksund hade 33 år tidigare fört de tre polarforskarna upp till Danskön utanför Svalbard som var utgångspunkt för deras misslyckade expedition.
Den 7 september hade Svensksund anlänt till Tromsö för att hämta stoften av Andrée och Strindberg. När hemfärden skulle påbörjas meddelade författaren Knut Stubbendorf att han funnit Knut Fraenkels lik. Stubbendorf hade på uppdrag av Dagens Nyheter och Vecko-Journalen sänts ut för att rapportera om Svensksunds färd.
För fem år sedan, den 5 oktober 2000, samlades omkring 300 000 människor på Belgrads gator för att protestera mot den despotiske presidenten Slobodan Milosevic. Folkmassorna intog parlamentsbyggnaden och det statliga tv-huset.
Protesterna riktade sig mot det nyligen genomförda presidentvalet som man menade att oppositionens Vojislav Kostunica vunnit.
Två dagar senare erkände sig Milosevic besegrad och avgick.
Och för tjugo år sedan, den 5 oktober 1985, gick Dire Straits med Mark Knopler i spetsen upp på USA-toppen med "Money for nothing". (PM)
Mer läsning

Annons