Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 6 aug

/

Annons
För sjuttiofem år sedan, den 6 augusti 1930, återfann en norsk forskningsexpedition kvarlevorna efter S A Andrée, som försvann under en polarfärd 1896.
Norrmännen hade gått iland på Vitön utanför Spetsbergens kust och såg då en båt sticka upp ur snödrivorna. I båten låg en båtshake med inskriptionen "Andrées polarexpedition 1896". På en berghäll i närheten upptäckte de sedan Andrées lik. I hans rockficka återfanns också hans dagbok.
I en klippskreva inte långt därifrån hittades liket av Nils Strindberg, den andre av expeditionens tre medlemmar. Den tredje, Knut Frænkel, återfanns inte.
Norrmännens ledare, geologen Gunnar Horn, såg till att alla fynd fördes ombord på hans fartyg för vidare befordran till Tromsö.
Horn förklarade att det fanns ytterligare lämningar under isen, men att letandet skulle få vänta till senare när isen smält undan.
Att det varit möjligt att hitta någonting alls förklarade Horn med årets extrema sommarvärme i polartrakterna.
För fyrtio år sedan, den 6 augusti 1965, kom Beatles album "Help" ut. Skivan bestod till hälften av melodier från den kommande filmen med samma namn.
Och denna dag går för alltid till historien som dagen då atombomben fälldes över den japanska staden Hiroshima. Året var 1945. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons