Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 6 december

/

Annons
För 175 år sedan, den 6 december 1830, kom Aftonbladet ut för första gången. Utgivare var Lars Johan Hierta, som sedan kom att leda tidningen fram till 1851 och snabbt gjorde den till Sveriges största och mest inflytelserika.
Aftonbladet blev ett slagkraftigt organ för den liberala oppositionen mot Karl XIV Johan och för kraven på näringsfrihet och ekonomiska reformer.
Tidningens radikala hållning retade kungen och regeringen och man försökte därför stoppa den med åtal och indragningar. Hierta lyckades kringgå indragningarna genom att ge ut tidningen med nya ansvariga utgivare och ändra namnet till "det nyare Aftonbladet", "Det fjärde Aftonbladet" och så vidare. Tidningen hade många framstående skribenter, som exempelvis Carl Jonas Love Almqvist.
Upplagan var under 1840-talet omkring 8 000 exemplar.
Sedan dess har mycket hänt. Under en tid flörtade Aftonbladet med nazismen. 1956 köptes tidningen av LO och blev socialdemokratisk och 1996 blev den landets största tidning när Expressen passerades i upplaga.
För trettio år sedan, den 6 december 1975, förklarade en präst i Tallahassee, Florida, Rolling Stones som syndfulla. Detta sedan han hade gjort en enkät bland 1 000 ogifta mödrar och funnit att 984 av dem blivit havande under inflytande av rockmusik, dock inte nödvändigtvis Stones musik. (PM)

Mer läsning

Annons