Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 6 juli

/

Annons
För 590 sedan, den 6 juli 1515 brändes den tjeckiske teologen Jan Hus på bål i Konstanz i södra Tyskland.
Jan Hus var inte bara teolog utan också en tjeckisk nationalist, som lagt grunden till det tjeckiska skriftspråket.
Han anslöt sig till den engelske reformatorn John Wycliffes kritik av den katolska kyrkan och när Wycliffe bannlystes råkade Hus ut för samma sak.
Han fortsatte ändå sina predikningar och sin kritik mot påven, avlatshandeln och de rikedomar som kyrkan samlade på sig.
Han kallades till konciliet i Konstanz för att försvara sina ståndpunkter. Han fick kejsarens löfte om att inget ont skulle drabba honom vid mötet.
När han kom till Konstans blev han i stället fängslad och utsattes under åtta månader för förhör under tortyr. Han förnekade ihärdigt att han skulle ha spridit "irrläror", men dömdes till döden som "en förhärdad kättare".
Genom att döda Hus hoppades kyrkan att kväsa reformrörelsen, men resultatet blev det motsatta. Hus, som aldrig varit politiskt aktiv, blev en martyr för tjeckerna och det skulle ta kejsaren och kyrkan många år innan motståndet hade krossats.
För femtio år sedan, den 6 juli 1955, toppades amerikanska hitlistan fortfarande av "Rock around the clock" med Bill Haley, men nu hade en utmanare smugit sig upp som snart skulle överta tronen.
Det var Frank Sinatra med låten "Learnin' the blues". Därmed trodde många att den tillfälliga rockhysterin var över. Det var en missbedömning eftersom Elvis Presley lurade i vassen. (PM)

Mer läsning

Annons