Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 6 mars

Annons
För sextio år sedan, den 6 mars 1945, överföll holländska motståndsmän en lastbil på väg med förnödenheter till en tysk flygbas i landet. Vad de inte visste var att i lastbilen satt också SS-chefen för Nederländerna, Hans Rauter.
Flera tyska soldater dödades, men Rauter blev endast lätt sårad. Gerillamännen misslyckades med att ta lastbilen och flydde.
Avsikten med överfallet var helt enkelt att lägga beslag på livsmedel som man sedan ämnade dela ut till svältande människor. Holländska civilbefolningen led svårt av bristen på mat, eftersom ockupationsmakten tog hand om alla förnödenheter som främst gick till den tyska armén.
Attacken mot lastbilen ledde till att SS lät arkebusera 263 holländare som tidigare fängslats, misstänkta för samröre med motståndsrörelsen.
Rauter greps efter kriget av holländarna och dömdes till döden för krigsförbrytelser. Han avrättades 1949.
För trettiofem år sedan, den 6 mars 1970, gavs den sista singeln med Beatles ut. Det var "Let it be" med "You know my name" på b-sidan. Den sistnämnda är en säregen låt med John Lennon som sångare och Rolling Stones Brian Jones på saxofon. Saxofonstämman spelades in redan i juni 1967. Brian Jones avled 1969.
För fem år sedan, den 6 mars 2000, köpte MeritaNordbanken den danska banken Unidanmark och blev därmed Nordens största bank. Det nya företaget fick 33 000 anställda och ett börsvärde på 16,5 miljarder. Hans Dahlborg utsågs till koncernchef och Vesa Vainio blev styrelsens ordförande. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons