Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 6 sept

Annons
För 90 år sedan, den 6 september 1915, fick invånarna i tyska Saarbrücken en försmak om vad som väntade i ett kommande krig. Då anfölls nämligen staden av en armada på 40 franska bombplan i första världskrigets dittills största anfall mot en stad.
Planen spred mer skräck än förödelse. Vid den här tiden orsakade bombningar från luften inte så mycket skada, åtminstone inte med flygplan inblandade. Värre var det när zeppelinare var i farten, eftersom de kunde ta större bomber.
Sommaren 1915 hade annars varit framgångsrik för Tyskland och dess allierade. I öst vara ryssarna på väg att besegras och i väst sviktade den fransk-brittiska fronten.
Saarbrücken klarade sig alltså rätt bra från dessa första bombanfall. Mycket värre blev det i andra världskriget där 75 procent av staden förstördes av allierade bombplan.
För 15 år sedan, den 6 september 1990, dödades en 54-årig kurdisk kvinna i Västerås av en bomb som placerats i en brevlåda.
Bomben var sannolikt ämnad för kvinnans man, som var politiskt aktiv i det kurdiska partiet KDP. Över tusen personer från olika kurdiska organisationer deltog den 22 september i begravningsceremonin.
Just den här dagen för 35 år sedan, den 6 september 1970, lämnade Jimi Hendrix plötsligt scenen under en konsert i Västtyskland och återvände till London. Där avled han den 18 september. (PM)

Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons