Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 april

Annons
För tvåhundra år sedan, den 7 april 1805, spelades Ludwig van Beethovens tredje symfoni, Eroican, för första gången. Det skedde i Wien med tonsättaren själv som dirigent.
Symfonin räknas till musikhistoriens största och den har en alldeles speciell historia.
Beethoven var en stor beundrare av Napoleon och Frankrike. Till en del berodde det på det varma mottagande som Beethoven fått vid ett besök i Paris.
1804 började Beethoven skriva en symfoni som skulle bli en hyllning till Napoleon. Den franska ambassadören i Wien var överförtjust. Symfonin gick under arbetsnamnet "Bonapartesymfonin" och troligen hade den också fått denna titel om inte republikanen Napoleon hade blivit kejsare.
På hösten 1804 kröntes Napoleon till kejsare och det blev en chock för Beethoven som ogillade kungligheter. Han slet sönder titelbladet till sin nya symfoni och gav den i stället namnet Eroica. Den var fortfarande tillägnad "minnet av en stor man", men nu handlade det om prins Franz Joseph Lobkowitz, en av Beethovens vänner.
Beethoven underströk sitt ogillande av kejsar Napoleon genom att ställa in en planerat besök i Paris.
Vid denna tid var Wien ockuperat av franska trupper. Det sägs också att Napoleon befann sig i den österrikiska huvudstaden, men han var inte närvarande när Eroican spelades upp.
För femton år sedan, den 7 april 1990, eldhärjades den danska passagerarfärjan Scandinavian Star på väg från Oslo till Frederikshavn. 158 personer omkom i branden.
Den 7 april är också den dag då enligt vissa astronomer Jesus mötte döden på korset. Det skulle ha inträffat år 30. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons