Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 juni

Annons
För hundra år sedan, den 7 juni 1905, var unionsupplösningen ett faktum, även om det skulle dröja till hösten innan alla formaliteter var klara. Det norska stortinget förklarade denna dag att kungamakten trätt ur funktion, eftersom Oscar II misslyckats med att bilda en ny norsk regering.
Den norska regeringen hade avgått den 27 maj i protest mot att Oscar II vägrat att godta en lag om ett eget norskt konsulatväsen som stortinget redan antagit. Kungen i sin tur vägrade att bevilja regeringens avskedsansökan, men den avgick i alla fall.
Christian Michelsen, som fungerat som norsk regeringschef fick i uppdrag av stortinget att leda en expeditionsregering.
Stortinget begärde av kungen att han skulle medverka till att en ny prins ur släkten Bernadotte utsågs till ny norsk kung. Denna begäran kom Oscar II aldrig att tillmötesgå och budet gick så småningom till Danmarks kung.
För femtio år sedan, den 7 juni 1955, hade tv-programmet "64 000-dollarsfrågan" premiär i amerikansk tv. Det leddes av Hal March och kom att bli förebilden för frågesport i tv över hela världen, även i Sverige.
Deltagarna fick svara på tio frågor där prissumman fördubblades varje gång. Den som svarade fel åkte ut. Man kunde stiga av när som helst under tävlingen. I Sverige var det "Kvitt eller dubbelt" som följde samma recept.
"64 000-dolllarsfrågan" blev snabbt det mest sedda tv-programmet i USA och fick även där många efterföljare. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons