Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 maj

Annons
För sextio år sedan, den 7 maj 1945, kapitulerade Tyskland. En formell ceremoni ägde rum i general Dwight Eisenhowers högkvarter i Reims i närvaro tyska militärer och representanter från samtliga allierade.
Tre dagar tidigare hade de tyska styrkorna i norr kapitulerat för den brittiske marskalken Montgomery. Den tyska armén i Italien hade lagt ned sina vapen den 30 april och Berlins garnison hade kapitulerat den 2 maj.
Striderna var inte slut i och med kapitulationen. I södra Tyskland fortsatte SS-trupper och andra fanatiska nazister motståndet och i Böhmen försökte inringade tyskar att slå sig ut för att ta sig till väst och undgå att bli sovjetiska fångar.
För femton år sedan, den 7 maj 1990, inleddes tryckfrihetsmålet mellan tidningen Z och förre tennisstjärnan Björn Borg. Tidningen, som påstått att Borg använt kokain, anklagades för förtal och den första dagens förhandlingar slutade i ett regelrätt gräl i rätten med Borgs advokat Henning Sjöström i huvudrollen.
Z fälldes en månad senare för grovt förtal och tidningens ansvarige utgivare, Jan Friedman, dömdes till 100 dagsböter och ett skadestånd till Borg på 75 000 kronor. Skadeståndskravet var ursprungligen 350 000.
För fem år sedan, den 7 maj 2000, installerades Vladimir Putin som Rysslands president. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons