Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 mars

Annons
För sjuttio år sedan, den 7 mars 1935, fastslogs att man får inte vara hur rolig som helst i Sverige och absolut inte på juldagen. Då dömdes nämligen skådespelarna Thor Modéen och Wilhelm Hagberg till 75 kronor var i böter för lustigheter just på juldagen.
De båda skådespelarna hade uppträtt på en föreställning på Sportpalatset i Stockholm juldagen året innan och gjort en kuplett som kallades "Grönköpings bollkastarmästerskap". Där drev de med både politiker och andra kändisar.
En man som kallade sig "vän av ordning och konsekvens" polisanmälde händelsen som sedan ledde till åtal.
Tingsrätten fann att inslaget var i roligaste laget, trots att Thor Modéen försökte intyga att så lustigt var det faktiskt inte.
En bidragande orsak till den fällande domen var att rätten fann att den hatt som Thor Modéen burit vid tillfället var på tok för rolig.
För sextio år sedan, den 7 mars 1945, gick amerikanerna över floden Rhen och västallierade trupper stod för första gången under andra världskriget i egentliga Tyskland.
För trettiofem år sedan, den 7 mars 1970, gick "Bridge over troubled water" upp på första platsen på albumlistan i USA och England. Där kom den att ligga i tio veckor i USA och tretton veckor i England. Vid denna tidpunkt hade samarbetet mellan Simon och Garfunkel upphört.
För tio år sedan, den 7 mars 1995, utsågs Mona Sahlin till en av vicepresidenterna i Europeiska socialdemokratiska partiet. Detta skedde vid kongressen i Barcelona. Posten ansågs medföra relativt stor makt, eftersom Mona Sahlin skulle komma att vara med och förbereda partiets möten.
Utmärkelsen innebar vidare att hennes möjligheter att bli ny svensk statsminister stärktes. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons