Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 november

/

Annons
För hundra år sedan, den 7 november 1905, utsågs liberalen Karl Staaff till statsminister. Det var första gången som Sverige fick en liberal regering.
Socialdemokraterna och samlingsregeringen under Christian Lundeberg, som ansvarat för att unionsfrågan blivit löst, avgick.
Kung Oscar II försökte i det längsta att hitta en annan lösning på landets regeringsproblem. Han ville inte ha en liberal regering, framförallt inte ledd av Karl Staaff, som kungen ogillade. Huvuduppgiften för Staaff blev att försöka lösa rösträttsfrågan, men där stötte han på så hårt motstånd att regeringen tvingades avgå redan efter sex månader.
År 1911 återkom Karl Staaff som statsminister, men avgick 1914 efter den kris som uppstått efter kung Gustaf V:s så kallade borggårdstal. Karl Staaff avled i oktober 1915.
För femtio år sedan, den 7 november 1955, sålde skivbolagsdirektören Sam Phillips sin artist Elvis Presley till RCA för 35 000 dollar. Det var det högsta belopp som någonsin betalats för en artist, men skulle snart visa sig vara en mycket god affär för skivbolaget RCA.
För femton år sedan, den 7 november 1990, visade det sig att kommunismen fortfarande hade ett grepp om ryssarna. Då firade 100 000 på Röda torget i Moskva 73-årsdagen av den så kallade oktoberrevolutionen.
I tåget fanns porträtt av den forne diktatorn Stalin och plakat som tog avstånd från Michail Gorbatjovs politik. (PM)

Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons