Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 7 oktober

Annons
För tjugo år sedan, den 7 oktober 1985, kapade fyra palestinska terrorister det italienska kryssningsfartyget Achille Lauro i Alexandrias hamn.
Kaparna tillhörde PFLP, en radikal gren inom PLO, och leddes av Abu Abbas, som tidigare utfört attacker mot civila mål i Israel.
Terroristerna krävde att Israel skulle släppa palestinska fångar och försökte ta fartyget till en hamn i Syrien. När både Israel och Syrien tillbakavisade kaparnas krav förlorade de kontrollen över situationen. De samlade ihop de amerikanska turisterna som fanns ombord och valde på måfå ut den 69-årige och rullstolsburne Leon Klinghoffer som sköts i huvudet och kastades överbord.
Mordet på Klinghoffer gjorde PLO-chefen Yassir Arafat rasande. Han beslöt att kapa alla band till PFLP.
Achille Lauro återvände till Alexandria och bordades av säkerhetsstyrkor. Kaparna var då redan försvunna och satt på ett plan på väg till Libyen.
Amerikanska jaktplan hann upp planet och tvingade det att landa i Italien. Där ställdes de sedan inför rätta och dömdes till 30 års fängelse. Men mannen bakom aktion, Abu Abbas, fick man aldrig tag på.
För tio år sedan, den 7 oktober 1995, blev George Scott världsmästare i lättvikt sedan han i en match på Bahamas besegrat amerikanen Rafael Ruelas. Scott vann på poäng efter tolv ronder. Det var första gången som Sverige haft en proffsvärldsmästare sedan Ingemar Johansson vann 1959.
Samma dag hade musikalen "Kristina från Duvemåla" av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, premiär på Storan i Malmö. Den fick strålande recensioner, framför allt Helen Sjöholm som Kristina. Musikalen byggde på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons