Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser:

Annons
För sjuttiofem år sedan, den 16 maj 1930, invigdes Stockholmsutställningen som innebar funktionalismens genombrott i Sverige. Utställningens officiella namn var "Stockholmsutställningen 1930 av konstindustri, konsthantverk och hemslöjd". Grundtanken var att visa hemmapubliken de förnämliga konsthantverk som Sverige haft stor framgång med på Parisutställningen 1925. Nu kom den att omfatta så mycket mer.
Utställningen var belägen vid Djurgårdsbrunnsviken med huvuddelen på norra stranden. Här visades hur vardagsvaran i det moderna industrisamhället kunde formas enligt funktionalismens principer. Åtskilliga nya produkter togs fram. Här fanns också en bostadsavdelning med hus ritade och inredda av bland andra Sigurd Lewerentz, Uno Åhrén och Sven Markelius.
För tio år sedan, den 16 maj 1995, meddelade skatterättsnämnden statsminister Ingvar Carlsson att hans bostad i Sagerska huset i centrala Stockholm var att betrakta som skattepliktig förmån. Statsministern betalade ingen hyra för de 300 kvadratmeter som han disponerade privat. Det som en månad tidigare hade fått Ingvar Carlsson att motvilligt lämna sin HSB-lägenhet i Tyresö utanför Stockholm var att säkerhetspolisens bevakningskostnader därmed kunde sänkas med ett par miljoner kronor om året.
En lag med en undantagsregel för Sagerska huset beslutades av riksdagens skatteutskott någon vecka senare och statsministern befriades från den skattepliktiga förmånen.
För hundra år sedan, den 16 maj 1905, föddes den amerikanske filmstjärnan Henry Fonda. Han avled i augusti 1982. (PM)


Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons