Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 8 april

Annons
För 140 år sedan, den 8 april 1865, var det amerikanska inbördeskriget i praktiken över. Då kapitulerade sydstatsarmén under befäl av general Robert E Lee vid Appomattox i Virginia.
Sedan hösten 1864 hade det stått klart att sydstaterna skulle besegras. Då befann sig nordstatsarmén på offensiv och general Sherman tågade genom Georgia och förstörde allt som kom i hans väg. Atlanta lades i ruiner och den vackra staden Savannah vid kusten rönte samma öde.
Den omotiverade förstörelsen av städer och plantager i södern kom sedan att i årtionden infektera förhållandet mellan syd och nord i USA.
Efter Lees kapitulation återstod endast smärre rester av den armé som under fyra år hållit nordstaterna stången.
Amerikanska inbördeskriget brukar betraktas som det första moderna kriget med insats av massarméer. Under kriget stupade 600 000 soldater och det är fler än i alla krig sammantaget som USA därefter deltagit i.
För tio år sedan tog Oliver McCall tungviktstiteln från Larry Holmes i en tolvrondersmatch i Las Vegas. Det var den så kallade WBC-titeln som stod på spel. McCall förlorade den på hösten till Frank Bruno, började med droger och försvann från boxningsscenen. (PM)
Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons