Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 8 aug

/

Annons
För sextio år sedan, den 8 augusti 1945, när kriget var så gott som över, förklarade Sovjetunionen krig mot Japan och marscherade in i Manchuriet som då var ockuperat av japanerna.
De demoraliserade japanska förbanden hade inte mycket att sätta emot och det blev en lätt match för Röda armén.
Manchuriet som formellt var en egen stat kom sedan efter kriget att återförenas med Kina.
Andra sovjetiska styrkor landsattes på den japanska ögruppen Kurilerna. Dessa öar lämnades sedan inte tillbaka till Japan vid freden. Japan har än i dag krav på öarna, vilket tillbakavisats av Sovjetunionen och senare Ryssland. Frågan infekterar relationerna mellan de båda länderna.
För femton år sedan, den 8 augusti 1990, fick sångerskan Monica Zetterlund ta emot årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 100 000 kronor.
Samma dag för femton år sedan förklarade Iraks diktator Saddam Hussein att grannlandet Kuwait numer var att betrakta som Iraks 19:e provins.
Enligt Saddam hade Kuwait i själva verket alltid varit en del av Irak. Att landet skulle vara självständigt var bara ett påhitt av de västerländska kolonialmakterna.
Därmed avslöjade diktatorn att han inte hade läst sin historiebok särskilt noggrant. Sanningen var nämligen den att Kuwait existerade innan Irak grundades så sent som 1919, då som en brittisk lydstat. (PM).

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons