Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 8 december

/

Annons
För tjugofem år sedan, den 8 december 1980, mördades John Lennon utanför sin bostad i New York. Han sköts ned med flera skott avlossade av den 25-årige amerikanen Mark Chapman - en förvirrad människa, som i rättegången sade sig beundra Lennon.
Med John Lennons död kunde alla planer på en återförening av Beatles avskrivas. Lennon, som just fyllt 40 år när han dog, var den självklare ledaren i Beatles, även om han musikaliskt utmanades av Paul McCartney. När Lennon dog hade Beatles varit splittrat i tio år och rykten hade surrat om att det nu var dags för en återförening.
Men John Lennon ville inte spela tillsammans med McCartney igen. Däremot hade han ingenting emot de två övriga i den upplösta gruppen, George Harrison och Ringo Starr.
Efter Beatles upplösning hade Lennon fortsatt att skriva låtar vars innehåll blev allt mer visionära och samhällskritiska. Några år efter att Beatles splittrats uppträdde han tillsammans med hustrun Yoko Ono, men efter en tid drog han sig tillbaka i bostadskomplexet Dakota i centrala New York. Han fortsatte dock att spela in skivor av mycket hög kvalitet. Hans "Imagine" tillhör de mest spelade melodierna i världen.
För sextio år sedan, den 8 december 1945, fick Toyota tillåtelse av den amerikanska ockupationsmakten att återuppta tillverkningen av bussar och lastbilar. Sådana var nämligen nödvändiga för att det krigshärjade landet skulle komma på fötter.
Senare fick Toyota även tillstånd att börja tillverka personbilar. På den tiden var det nog ingen amerikan som kunde förutspå att företaget sextio år senare skulle vara ett av världens största bilföretag. (PM)

Mer läsning

Annons