Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 8 mars

Annons
För femtio år sedan, den 8 mars 1955, avled prinsessan Clementine i en ålder av 82 år. Hon kom aldrig att bli Frankrikes kejsarinna. Det hade hon väl aldrig trott heller, men hoppet hade funnits där.
Clementine var yngsta dotter till den belgiske kungen Leopold II och drottning Marie-Henriette.
År 1888 mötte hon prins Victor Napoleon, arvtagare till den franska kejsartiteln och sonson till den store Napoleons bror Jerome. Tycket uppstod, men Leopold II sa blankt nej till äktenskap.
Bröllopet fick vänta tills efter Leopolds död 1909 och han efterträtts av Albert I som var Clementines kusin. Paret vigdes i Italien i november 1910 och Clementine kom att kallas den franska prinsessan.
Belgien invaderades av tyskarna under första världskriget och Clementine och hennes Victor flydde till London där exkejsarinnan Eugenie, änka efter Napoleon III bodde.
1926 avled prins Victor, 64 år gammal. Clementine kom att överleva honom tre decennier.
När Frankrike 1950 tillät de gamla kungaätterna att återvända till landet bosatte sig Clementine utanför Nice och det var också där hon slutade sitt liv.
Clementine och Victor fick tre barn. Ett av barnbarnen, Charles Bonaparte, är enligt roljalisterna den rättmätige kejsaren av Frankrike. Utsikterna att han ska bestiga tronen är dock små.
För tio år sedan, den 8 mars 1995, presenterade Volvo en vinst för 1994 som var den största ett svenskt börsbolag någonsin noterat: 16,4 miljarder kronor före skatt. Det var främst lastvagnsdivisionen som genererade pengar. Trots rekordvinsten tyckte koncernchefen Sören Gyll att företaget måste tjäna ännu mer.
För tre år sedan, den 8 mars 2002, fylldes Stockholms gator av 100 000 människor som kommit för att ta farväl av Astrid Lindgren. Hon avled den 28 januari, 94 år gammal. (PM)
Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons