Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 8 oktober

Annons
För 170 år sedan, den 8 oktober 1835, kom det lilla fartyget Beagle fram till Galapagosöarna vilket så småningom skulle resultera i ett av världshistoriens mest uppskakande vetenskapliga arbeten.
Ombord på Beagle fanns en oavlönad naturvetenskaplig volontär vid namn Charles Darwin. Han var mycket intresserad av natur, men hade misslyckade studier bakom sig. Darwin var inte bara ung, han var också förmögen.
Han hade fått följa med Beagle mest för att tjänstgöra som sällskap till kaptenen Fitz Roy.
På Galapagos upptäckte Darwin urskiljbara arter av finkfåglar och andra märkliga avvikelser i djurlivet. På var och en av öarna hade arterna gått egna vägar för att anpassa sig efter de skilda levnadsvillkoren.
Efter besöket på Galapagos började Darwin ta sina studier och sin forskning på större allvar. År 1859 kom hans livs stora verk, "Om arternas uppkomst", ut. Där påstod Darwin bland annat att människan var släkt med aporna. Detta väckte omfattande protester, inte minst från kyrkans folk.
För femtio år sedan, den 8 oktober 1955, då hitlistor var av färskt datum, hamnade sången "Love is a many-splendored thing" med Four Aces överst på Billboards lista. Den kom att stanna där i sex veckor. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons