Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 9 april

Annons
För sextio år sedan, den 9 april 1945, avrättades den tyske teologen, musikern och författaren Dietrich Bonhoeffer i koncentrationslägret Flossenbürg.
Bonhoeffer var en av Tysklands mest framstående teologer som efter många år utomlands återvände till sitt land efter Hitlers maktövertagande för att bli ledare för den evangeliska kyrkan.
Han var en uttalad antinazist och fullständigt orädd. Till en början lät nazisterna honom hållas eftersom han var så djupt respekterad av det tyska folket.
När det senare visade sig att Bonhoeffer aktivt hjälpt judar att fly till Schweiz greps han våren 1943 och skickades till koncentrationsläger. Flera i hans familj arresterades också, trots att de inte hade något med hans verksamhet att göra.
Dietrich Bonhoeffer var en av de få av kyrkans män som under nazisttiden stod upp för sina kristna ideal. Andra katolska och protestantiska ledare hukade sig för stövelmakten.
Efter hans död gavs hans brev från koncentrationslägren ut i bokform. Även korrespondensen med fästmön, Maria von Wedermeyer, "Kärleksbrev från cell 92", publicerades postumt.
För fem år sedan, den 9 april 2000, saligförklarades Elisabeth Hesselblad (1870-1957) av påven vid en mässa på Peterplatsen I Rom.
Elisabeth Hesselblad, från Fåglavik i Västergötland, grundade Birgittasystrarna och återupprättade klostret i Vadstena. Att hon nu saligförklarades innebar att hon fick dyrkas och tillbedjas som en helig person. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons