Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 9 aug

/

Annons
För sextio år sedan, den 9 augusti 1945, fälldes den andra atombomben över Japan. Denna gång var det industristaden Nagasaki på ön Kyushus västkust som drabbades.
Trots att förödelsen blev lika stor och ungefär lika många dödsoffer krävdes, mellan 60 000 och 70 000, har bomben mot Nagasaki inte fått lika plats i historien som Hiroshima.
I explosionen ödelades hela innerstaden och bland annat förstördes Östasiens största kyrka, Urakamikatedralen.
Nagasaki var en av de städer som i historien har haft de bästa kontakterna med omvärlden. Då Japan i övrigt var ett slutet land tog Nagasaki gärna emot besökare från väst.
Under en period var staden övervägande kristen.
För sjuttiofem år sedan, den 9 augusti 1930, gjorde den tecknade filmstjärnan Betty Boop entré på duken.
Hon var skapad av konstnären Grim Natwick och var inte precis någon snäll liten flicka. Hennes grova språk med många sexuella anspelningar gjorde att censuren i Hollywood ingrep, vilket i sin tur gjorde henne än mer populär.
För trettiofem år sedan, den 9 augusti 1970, dödades sex personer under det så kallade Kanonloppet på Gelleråsbanan utanför Karlskoga.
Två bilar i standardvagnsloppet krokade i varandra strax efter starten och bilarna slungades ut bland publiken. Trots olyckan avbröts inte tävlingarna. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons