Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 9 december

/

Annons
För tvåhundra år sedan, den 9 december 1805, passerade Bielas komet så nära jorden som 0,04 astronomiska enheter, omkring 6 000 mil, vilket i rymdsammanhang är i det närmaste närkontakt. Beräkningarna är dock gjorda i efterhand och osäkra.
Kometen kunde ses som ett flammande eldklot och skakade om människor som såg det som ett järtecken och ett förebud om kommande katastrofer.
Kometen fick sitt namn långt senare, när den österrikiske astronomen Wilhelm von Biela 1826 gjorde noteringar. Kometen återkom med ungefär sex års mellanrum.
När den observerades år 1846 hade den splittrats i två delar och 1852 kunde man se fragment av kometen. Sedan dess har Biela inte observerats och den anses vara det främsta exemplet på en försvunnen komet.
Bielas komet påstås ha orsakat diverse stadsbränder, bland annat i Chicago 1871, men det är en teori som vetenskapsmännen tvivlar på.
För tjugofem år sedan, den 9 december 1980, var det världscuppremiär i slalom i Madonna di Campiglio. Vann gjorde förstås Ingemar Stenmark och på femte plats kom Stig Strand.
För tio år sedan, den 9 december 1995, beslöt FN-organet Unesco att föra upp Visby på världsarvslistan. Hansastaden kunde därmed räkna sig bland världens främsta kulturmiljöer.
Och just den här dagen för sjuttiofem år sedan, den 9 december 1930, spelade Duke Ellington in en av sina oförglömliga melodier, "Mood Indigo". (PM)

Mer läsning

Annons