Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 9 mars

Annons
För 150 år sedan, den 9 mars 1855, utsågs professor Lars Anton Anjou till ecklesiastikminister, ungefär motsvarande dagens utbildningsminister.
Anjou var professor i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och en mycket konservativ och gudfruktig man.
Under hans tid som minister tillkom 1859 års läroverksstadga där de klassiska språken som latin och grekiska fick en stark ställning.
Efter fyra år som minister tackade han för sig och blev i stället biskop i Visby stift.
Lars Anton Anjou avled 1884, 81 år gammal. Han efterlämnade bland annat omfattande arbeten i svensk kyrkohistoria.
För sextio år sedan, den 9 mars 1945, skickade Röda korset 75 lastbilar och bussar till Tyskland under Folke Bernadottes ledning. Uppgiften var bland annat att hämta hem överlevande från koncentrationslägren. Fordonen var lackerade i vit färg för att inte misstas för militära transportmedel.
För femton år sedan, den 9 mars 1990, vann brödragruppen Edin-Ådahl (Lars Edin, Simon Ådahl, Frank Ådahl och Bertil Edin) den svenska uttagningen till Eurovisionsschlagern med melodin "Som en vind". Carola Häggqvist kom tvåa med "Mitt i ett äventyr".
För tio år sedan, den 9 mars 1995, tog de afghanska talibanerna kontroll över Kabuls sydvästliga delar. Talibanerna bestod av unga teologistudenter, utbildade och beväpnade i Pakistan. Deras mål var att göra Afghanistan till en strikt muslimsk stat. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons