Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 9 oktober

Annons
För sextiofem år sedan, den 9 oktober 1940, träffades Sankt Paulskatedralen i London av en tysk bomb som förstörde altarrummet, men som i övrigt inte gjorde någon större skada.
Under våren och sommaren 1940 utsattes London för ständiga tyska bombangrepp och hela området kring katedralen lades i ruiner, men själva helgedomen klarade sig mirakulöst.
St Paul's Cathedral byggdes på en plats där romarna haft ett tempel tillägnat gudinnan Diana. Det var Englands första kristna kung, Aethelberth som år 604 lät uppföra den första kyrkan på platsen. Den revs ner av vikingarna sextio år senare, byggdes upp igen och förstördes i en brand 1087. På 1200-talet hade en ny katedral uppförts, men den kom att förfalla och förstördes helt i den stora Londonbranden 1666.
Arkitekten sir Christopher Wren fick uppdraget att bygga den nya katedralen och det blev också ett mästerverk och år 1710 stod dagens St Paul's Cathedral färdig.
För femton år sedan, den 9 oktober 1990, hyllades John Lennon på den dag som skulle ha varit hans 50-årsdag. Över 1 000 radiostationer jorden runt spelade hans sång "Imagine". John Lennon mördades i december 1980 utanför sitt hem i New York.
Och just den här dagen för 150 år sedan, den 9 oktober 1855, tog amerikanen Joshua Stoddard patent på kalliopen. Kalliopen var ett slags ångdriven orgel. Så rik på sin uppfinning lär Stoddard aldrig ha blivit. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons