Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser i historien

Annons
För 720 år sedan, den 17 maj 1285, drabbade Visbys borgare och gotländska bönder samman utanför de nybyggda stadsmurarna. Anledningen var att bönderna upprörts över att de inte längre kunde besöka staden utan att betala tull.
Sammandrabbningen slutade med en total seger för de välbeväpnade borgarna. Flera bönder dödades och resten jagades i väg. Segern firades med en stor procession genom staden där man bar en stor bild av jungfru Maria, som ansågs ha stått på borgarnas sida.
Vid den här tiden var majoriteten av borgarna tyskar. Gotland var inte ett svenskt landskap men hade erkänt den svenske kungen, Magnus Ladulås, som sitt överhuvud.
När Magnus Ladulås fick höra vad som inträffat blev han mycket upprörd. Han kallade till sig borgarnas främsta företrädare. Vid ett möte i Nyköping i augusti fick de en ordentlig utskällning och tvingades också betala dryga böter för sina övergrepp mot bönderna.
Dessutom fick borgarna avge ett löfte att aldrig lyda någon annan herre än kungen av Sverige. Det skulle bara dröja några år innan det löftet bröts.
För femton år sedan, den 17 maj 1990, förstördes en av Stockholms mest kända silhuetter, Katarina kyrka på Söder, vid en brand. Direkt efter branden förklarade Svenska kyrkan att Katarina skulle byggas upp igen, precis som 1723 då kyrkan eldhärjades förra gången.
För tio år sedan, den 17 maj 1995, gav regeringen efter för gruvarbetarnas protester och drog tillbaka ett förslag om att utse förre LO-chefen Stig Malm till ordförande i det statliga gruvbolaget LKAB:s styrelse. Samtliga fackklubbar vid LKAB var emot utnämningen. (PM)

Mer läsning

Annons