Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser i historien 17 augusti

Annons
För sextio år sedan, den 17 augusti 1945, utropade Sukarno Indonesiens självständighet och bildade en provisorisk regering. Det mottogs inte med några applåder i den forna kolonialmakten Nederländerna.
Indonesien erövrades av Japan under andra världskriget och holländarna kastades ut ur landet. Sukarno samarbetade intimt med den nya ockupationsmakten i syfte att se till att holländarna inte återvände.
Efter Japans nederlag förklarade därför Sukarno sitt land som självständigt. Nederländerna hade varken kraft eller lust att börja ett krig för att återta sin forna koloni, men först 1949 erkändes Indonesiens självständighet av Haag.
Sukarno påstod att Indonesien skulle bli en demokrati, men ganska snart samlade han allt makt kring sig själv och blev i praktiken landets diktator.
Det kommunistiska partiet blev landets enda tillåtna och Sukarno ägnade sig åt ett överdådigt leverne och ett skoningslöst förtryck mot alla oliktänkande.
Den enda kraft som han inte lyckades stävja var armén och 1965 avsattes Sukarno i en militärkupp och ett blodbad drabbade landets kommunister och vänstersympatisörer.
En ny diktator vid namn general Suharto efterträdde Sukarno och först 1999 blev Indonesien en demokrati.
För trettio år sedan, den 17 augusti 1975, la LO-ekonomen Rudolf Meidner fram sitt förslag om löntagarfonder. Det väckte ett ramaskri bland landets företagare, men hälsades med tillfredsställelse av socialdemokratiska politiker.
Förslaget antogs i juni året därpå av LO-kongressen och beslutades av riksdagen 1983.
Löntagarfonderna skrotades av den borgerliga regeringen 1992. (PM)

Mer läsning

Annons