Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser i historien 19 augusti

/

Annons
För 110 år sedan, den 19 augusti 1895, sköts John Wesley Hardin ihjäl på en bar i El Paso, Texas.
Hardin var en av dåtidens mest ryktbara mångmördare som redan som 15-åring dödade för första gången. Under sin blodiga karriär tog han livet av minst 20 människor, kanske så många som 40.
Vid sin död hade han emellertid slagit in på den smala vägen. Han hade nämligen tillbringat 14 år i fängelse och där studerat juridik. När han frigavs 1892 började han arbeta som advokat med begränsad framgång.
Han slog sig ned i El Paso och tillbringade största delen av sin tid på stans barer.
I El Paso var det inte längre tillåtet att bära vapen för civilpersoner. Hardins flickvän greps av en sheriff vid namn John Selman när hon viftade med en pistol. Detta gjorde Hardin mycket upprörd och vittnen hörde hur han hotade att ta livet av Selman nästa gång de möttes.
Nu blev det precis tvärtom. Selman upptäckte Hardin på en bar där han satt och spelade tärning. Utan ett ord gick Selman fram och dödade honom med ett skott i huvudet.
Vid rättegången som följde hävdade Selman självförsvar och juryn frikände honom.
År 1967 gav Bob Dylan ut ett album med titeln "John Wesley Harding" som trots felstavningen av efternamnet handlade just om denne mördare. Men i Dylans version var han en man som kämpade för rättvisa och frihet. (PM)

Mer läsning

Annons