Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser i historien 21 augusti

/

Annons
För fyrtio år sedan, den 21 augusti 1965, inleddes vad som kom att kallas Hötorgskravallerna i Stockholm.
Tusentals ungdomar, de flesta från förorterna, samlades i centrala Stockholm och roade sig med att krossa skyltfönster och attackera vuxna flanörer.
Stora polisstyrkor sattes in och allt utvecklades till gatuslagsmål mellan polisen och gängen. De flesta av ungdomarna var så kallade mods, klädda i amerikanska arméjackor och med långt hår. Många hade broderat ord som "peace" och "love" på sina jackor.
Modsen ansåg att kravallerna var polisens fel, eftersom de från början hade samlats enbart för att umgås, sjunga och spela på sina gitarrer. Samlingsplatsen var Konserthusets trappa och när de sedan vägrade flytta på sig utbröt kravaller. Drygt 600 ungdomar greps av polisen.
Ridande polis sattes in och ett tiotal mods, men även flera poliser fick föras till sjukhus. Ingen blev dock allvarligt skadad. Hötorgskravallerna ansågs inte ha någon politisk grund. Först något år senare började ungdomsgrupper med politiska motiv, framförallt i protest mot Vietnamkriget, att orsaka "störningar" på Stockholms gator och torg.
Samma dag som detta hände, den 21 augusti 1965, blev Byrds med Bob Dylans "Mr Tambourine Man" etta på Tio i topp för tredje veckan i rad. (PM)

Mer läsning

Annons