Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kända födelsedagar 10 juli

/

Annons
Boxaren Jake LaMotta fyller 84 år på söndag (10/7).
Stockholm (PM)
Jake La Motta var världsmästare i mellanvikt mellan 1949 och 51 och en sån fighter att hans liv gjordes till film, "Tjuren från Bronx", 1980 av Martin Scorsese, med Robert De Niro i huvudrollen. La Motta är mest känd för sina sex episka bataljer mot Sugar Ray Robinson. I den sista, 1951 förlorade han världsmästartiteln efter att ha fått oerhört mycket stryk, men vägrat ge upp innan domaren stoppade matchen i 13:e ronden. La Motta la handskarna på hyllan 1954 och skrev 1970 sin självbiografi som blev grunden för filmen tio år senare. (PM)
-
Historikern Hans Villius fyller 82 år på söndag (10/7).
Stockholm (PM)
Hans Villius disputerade 1951 med "Karl XII:s ryska fälttåg: källstudier" och blev docent i Lund. Redan 1957 började han på dåvarande Radiotjänst och har sedan dess gjort en rad historiska program i radio och tv. Ofta tillsammans med Olle Häger. Egentligen är han pensionerad, men gör titt som tätt nya dokumentärserier i SVT. (PM)
-
Sångaren Neil Tennant fyller 51 år på söndag (10/7).
Stockholm (PM)
Neil Tennant var journalist på poptidningen Smash Hits i England när han träffade Chris Lowe och tillsammans med honom bildade popgruppen Pet Shop Boys. Sedan deras första listframgång "West end girls" 1985 har de producerat ett pärlband av hits, såsom "Go west", "It's a sin" och "What have I done to deserve this?". 2002 kom deras tolfte skiva, "Release". (PM)
-
Tv-profilen Mark Levengood fyller 41 år på söndag (10/7).
Stockholm (PM)
Mark Levengood föddes i USA, växte upp i Finland och flyttade till Sverige 1985. Här arbetade han på radio och tv i drygt ett decennium och blev folkkär programledare. Sedan gjorde han chefskarriär på SVT Drama, men häromåret sa han upp sig, blev frilans och har sedan lett bland annat Melodifestivalen, tillsammans med sin man, författaren Jonas Gardell. (PM)
-
Sångerskan Helen Sjöholm fyller 35 år på söndag (10/7).
Stockholm (PM)
Helen Sjöholm har varit stjärna i två stora musikaler av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Hon gjorde titelrollen i "Kristina från Duvemåla" och huvudrollen i "Chess" på svenska i Stockholm. Helen Sjöholm gjorde en stor roll i filmen "Så som i himmelen" och har legat på Svensktoppen i snart ett år med både en låt från den filmen och ännu längre med en med Benny Anderssons orkester. (PM)

Mer läsning

Annons