Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kända födelsedagar 11 juli

Annons
Hovsångaren Nicolai Gedda fyller 80 år på måndag (11/7).
Stockholm (PM)
Nicolai Gedda gick Operaskolan i Stockholm och debuterade på Operan i Stockholm 1952. Snart väntade en världskarriär för tenoren. La Scala i Milano, Parisoperan och Metropolitan i New York anlitade honom flitigt
från 1950-talet och framåt. Men han har också varit en flitig konsertsångare och har spelat in över 40 operor. 2001 kom en cd-box med tre skivor som sammanfattade hans karriär. Han blev hovsångare 1965. (PM)
-
Moderaternas förre partiledare Bo Lundgren fyller 58 år på måndag (11/7).
Stockholm (PM)
Bo Lundgren tog över ledningen för moderaterna efter Carl Bildt 1999. Han kom in i politiken väldigt tidigt och sitter i Riksdagen sedan 1976. Lundgren var skatteminister i den borgerliga regeringen mellan 1991 och -94
och blev känd som förespråkare för sänkta skatter. Efter väljarraset 2002 blev kritiken mot honom så stark att han fick avgå. Numera är han riksgäldsdirektör. (PM)
-
Dirigenten Herbert Blomstedt fyller 78 år på måndag (11/7).
Stockholm (PM)
Herbert Blomstedt utbildade sig till musiklärare, men blev dirigent. 1954 debuterade han med Stockholms Filharmoniska orkester. Det blev sedan dirigentbefattningar i Oslo, Danmarks Radio och för Sverigers Radios
symfoniorkester (1977-82), innan karriären tog honom till Tyskland och sedermera till San Francisco och Leipzig. Han har vunnit två amerikanska Grammy, skivbranschens finaste pris, för verk han dirigerat. (PM)
-
Skådespelaren och sångaren Per Myrberg fyller 72 år på måndag (11/7).
Stockholm (PM)
Per Myrberg är skådespelare som främst varit engagerad vid Dramaten, men han har blivit mest känd för låten "34:an" som låg i 40 veckor på Svensktoppen 1964-65. Det är en låt han aldrig kommer ifrån. Han har gjort flera roller för tv-teatern i tv och i dramaserien "Det var då" i slutet av 80-talet. Efter att ha spelat "Chess" i Stockholm och gjort en roll i populära tv-serien "Saltön". (PM)
-
Modeskaparen Giorgio Armani fyller 71 år på måndag (11/7).
Stockholm (PM)
Giorgio Armani började som assistent år Nino Cerruti och startade eget företag 1973. När Richard Gere uppträdde iklädd hans kläder i succéfilmen "American Gigolo" 1980 var hans lycka gjord och 80-talet blev Armanis årtionde. Framgången har hållit i sig. Han anses designa välskurna och klassiska kläder och var den första modeskaparen som gjorde kostymer för både män och kvinnor. (PM)

Mer läsning

Annons