Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kända födelsedagar 23 juni

/

Annons
Löntagarfondernas fader Rudolf Meidner fyller 91 år på torsdag (23/6).
Stockholm (PM)
Rudolf Meidner kom 1933 till Sverige från Tyskland och blev en av 1900-talets mest inflytelserika nationalekonomer. Han var forskare inom LO på 70-talet och utarbetade tankarna bakom de mycket kontroversiella löntagarfonderna. Trots mycket protester klubbades löntagarfonderna igenom i Riksdagen 1983, men då i mindre omfattning än i Meidners ursprungliga förslag. (PM)
-
Teaterregissören Per Gerhard fyller 81 år på torsdag (23/6).
Stockholm (PM)
Per Gerhard är son till den legendariske Karl Gerhard, men gjorde sig ett eget namn som skådespelare, regissör och teaterledare. Han var chef för Vasateatern i Stockholm mellan 1952 och 85 och satte både upp farser som "Charleys tant" och klassiska pjäser som "Så tuktas en argbigga".
-
Förre statsministern Ola Ullsten fyller 74 år på torsdag (23/6).
Stockholm (PM)
Ola Ullsten blev statsminister 1978 i en minoritetsregering som bara bestod av folkpartister sedan första regeringen Fälldin spruckit. Den bräckliga ministären överlevde inte särskilt länge, men det blev borgerlig regering igen efter valet 1979. I den blev Ola Ullsten utrikesminister. Efter katastrofvalet 1982 fick Ola Ullsten avgå och inledde en diplomatisk karriär i stället. Han har varit ambassadör i Kanada och Italien.(PM)
-
Finlands förre president Martti Ahtisaari fyller 68 år på torsdag (23/6).
Stockholm (PM)
Martti Ahtisaari började som folkskolelärare, men gick snart vidare med bistånd och diplomati och utsågs till biträdande generalsekretare i FN i slutet av 70-talet. Tack vare sin opolitiska ställning vann han överraskande det socialdemokratiska partiets nominering och besegrade 1994 Elisabeth Rehn i presidentvalet. Som president ledde han in Finland i EU, men tappade i popularitet och sökte inte ens återval utan lämnade över presidentämbetet till Tarja Halonen för fem år sedan.(PM)
-
Golfaren Colin Montgomerie fyller 42 år på torsdag (23/6).
Stockholm (PM)
Colin Montgomerie kallas ofta den bästa spelaren som aldrig vunnit någon av golfens fyra stora "major-tävlingar". Detta trots att han var 90-talets bästa europeiska golfspelare och vann Europatouren sju år i följd. Dessutom är engelsmannen "Monty" en av tidernas bästa i lagtävlingen Ryder Cup mellan Europa och USA. (PM)

Mer läsning

Annons