Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kända födelsedagar 30 juni

/

Annons
Författaren Czeslaw Milosz fyller 94 år på torsdag (30/6).
Stockholm (PM)
Czeslaw Milosz fick Nobelpriset i litteratur 1980. Han är en polsk diktare, född i Litauen, som debuterade på 30-talet. De hårda krigsåren i Warszawa präglade förstås hans diktning. Efter kriget blev Milosz diplomat, men bröt snart med den nya polska regimen och flyttade via Frankrike till USA där han sedan 1961 har bott i Kalifornien. På svenska finns hans verk samlade i "Samlade dikter 1931-1987". (PM)
-
Förra statsrådet Anna-Greta Leijon fyller 66 år på torsdag (30/6).
Stockholm (PM)
Anna-Greta Leijon var under två decennier en av socialdemokratins mäktigaste kvinnor som minister i sammanlagt nio år, men tvingades avgå efter Ebbe Carlsson-affären 1988. Sedan hon lämnade politiken och skrev memoarboken "Alla rosor ska inte tuktas" har Anna-Greta Leijon bland annat varit styrelseordförande i Sveriges Television och är sedan 1995 chef för Skansen i Stockholm, men ska nu avgå. (PM)
-
Rockmusikern Yngwie Malmsteen fyller 42 år på torsdag (30/6).
Stockholm (PM)
Yngwie Malmsteen är en äkta gitarrhjälte, en av Sveriges internationellt sett mest kända rockstjärnor. Redan som 18-åring flyttade han till USA där han gjorde sig ett stort namn med sitt virtuosa gitarrspel, som lånar lika mycket från klassisk musik som modern rock. Efter några vilda år i Los Angeles bor han numera i Miami där han lever lugnare familjeliv, men fortfarande ger ut skivor som har en stor publik framförallt i Asien. (PM)
-
Boxaren Mike Tyson fyller 39 år på torsdag (30/6).
Stockholm (PM)
Mike Tyson sade härom veckan att han ska lägga handskarna på hyllan efter en boxningskarriär som går utöver det vanliga. Han är en av historiens bästa boxare. Han blev världsmästare redan 20 år gammal, men Tyson förlorade mycket oväntat titeln mot "Buster" Douglas 1990. 1992 dömdes han till sex års fängelse för våldtäkt. Han återupptog karriären 1995, men har inte klarat av att hålla temperamentet i schack. Vilket inte minst illustrerades när han bet av en bit av örat på Evander Holyfield i en match 1997. (PM)

Mer läsning

Annons